Foto: Federer i Rolex reklame.
Hvert år kåres de beste selskapene i verden innenfor det viktige temaet Corporate Social Resposibility – CSR.
Her er RepTrak100s kåring av 2019.
Å bygge et selskaps omdømme påvirker menneskers til å kjøpe, godta, anbefale eller investere i et merke eller en bedrift. De som har godt omdømme og som bruker tid, penger og en del av sin strategi på dette har flere fellesnevnere, men her er noen:
Produkt. De har produkter av god kvalitet og som er aktuelle.
Styringsrutiner. De er åpne, gjennomsiktige og etiske som organisasjon.
Praksis på arbeidsplassen. Det gis like muligheter blant ansatte og de blir belønnet rettferdig.
Samfunnsansvar. Sosiale og miljømessige saker støttes. De ser sitt ansvar i samfunnet.
Ledelse. De har dristige ledere med et klart oppdrag og visjon om hvordan de kommer dit.
Den offentlige vurderingen av disse attributtene er resultatet (ofte ubevisst) av betalte, opptjente og eide medier som folk ser hver dag. Noen ganger er det en tweet, tv-annonse eller reklame som hjelper oss forbrukere med å vurdere om et merke oppfyller våre verdier eller ikke.
Bortsett fra RepTraks resultater, sier en annen fersk undersøkelse fra Unilever at forbrukerne kjøper det merkevarene står for – og ikke bare det de selger. Studier viser at folk i økende grad er opptatt av bærekraft og ønsker at selskaper skal være mer gjennomsiktige. Derfor er det viktig at selskaper utvikler sine strategier for samfunnsansvar (CSR) og kommuniserer dem gjennom de mest aktuelle kanalene.
Som Rep Institute sier, for å unngå risiko må selskapene vite hvordan man proaktivt styrer omdømme, leverer på forventninger fra interessenter og reduserer risiko ved å levere omdømmeforsikringer.
Møt de 10 beste selskapene som er best forberedt på å takle et svikt i salget og som har opparbeidet seg et sterkt og positivt omdømme. De har rett og slett gjort sine saker rett det siste året.
- Rolex
- Lego
- Disney
- Adidas Group
- Microsoft
- Sony
- Cannon
- Michelin
- Netflix
- Bosch
Dette er selskaper som proaktivt styrte sitt varemerke og kommuniserte det rette budskapet via de riktige kommunikasjonskanalene. Ved å ha gjort det, kan de nå nyte tilliten til sine investorer, ansatte eller kunder, og de blir sett på som et selskap som bryr seg om mange andre spørsmål enn bare profitt – slik som etikk, innovasjon, miljømessige årsaker eller trivsel på arbeidsplassen.
La oss se nærmere på de tre selskapene med best rykte og analysere et annet relevant varemerke som kommer opp blant topp 10 for første gang.
- Rolex har vært et av de 10 mest anerkjente selskapene i verden i fire år på rad. Merket har en unik evne til å koble sine produkter til selskapet og utløse følelser ved å forankre verdiene i høyprofilerte personligheter. For eksempel er Roger Federer et utvilsomt symbol på det de ønsker å fremstå som(Rolex har en god score når det gjelder produktkvalitet). Samtidig utforsker marinbiologen Sylvia Earle havet og beskytter økosystemene (Rolex har også en stor poengsum på miljøvernområdet).
- Lego Group er på topp 10-listen over de mest anerkjente selskapene i verden for tredje år på rad. Det danske merket har allerede en jevn og sterk tilstedeværelse da det bygger en sammenhengende historielinje med sine verdier av bærekraft, utdanning og samfunnsbidrag. Senest byttet de ut plastmaterialene sine med plantebasert plast fra sukkerrør; en annen måte selskapet har presset sine CSR-verdier på.
- Walt Disney Company byttet plass med The Lego Group siden 2018-rangeringen. Ifølge RepTrak scorer Disney høyere innen ledelse og økonomiske resultater. Videre er dette et ikonisk, omsorgsfull selskap som har hatt en følelsesmessig forbindelse med publikum i mange generasjoner. Ser vi nærmere på Disneys egen CSR-rapport, kan vi se at den er konsistent, godt organisert og kobler seg til GRI-rammen (Global Reporting Initiative).

9. Hei Netflix, velkommen til topp 10 rangering for første gang etter å ha vært # 24 i fjor. Gjennom 2018 holdt Netflix positive samtaler fokusert på utvidelse av virksomheten og økning av abonnenter. På denne måten utviklet de et image av innovasjon. Ledelsen deres begynte å bli sett på som en positiv bidragsyter blant de viktigste medie- og filmindustriene. Ved å fjerne Kevin Spacey fra House of Cards, en av Netflixs toppserier, sendte de en klar melding om selskapets prioriteringer. De sa et klart nei til all seksuell trakassering, uansett kostnadene. Til slutt, til tross for (sannsynlige) økonomiske tap, ser det ut til at selskapet har blitt sterkere når det gjelder etikk.
Bilde: Top 100.
Ved å se på rangeringen ovenfor kan vi se at Google falt til 14. plass, og Nestlé gikk fra 38. plass i 2018 til 71. i år. Det høyeste fallet var fra Nissan, som ikke en gang er blant topp 100, og gikk fra 20. plass til nummer 115. På den annen side har Estée Lauder Companies klatret og forbedret sitt rykte, tilstedeværelse og relevans.
Carlsberg har også hoppet 18 plasser. Selskapet kunngjorde sin forpliktelse til karbon-nøytralitet og reduksjon av vannforbruk.
Denne rangeringen samler selskapene som gjorde den beste jobben med å kommunisere en etisk strategi og de gode verdiene. De sendte riktig melding til riktige personer via riktig kommunikasjonskanal, men dette betyr ikke nødvendigvis at de er bedre, mer ansvarlige eller mer verdifulle enn andre. Denne rangeringen viser de offentlige oppfatninger av selskapet. Min og din oppfatning – som igjen fører til salg og penger i kassa. Tenker man kun profitt – taper man penger.
- Flott artikkel oversatt fra engelsk fra undersøkelse basert på 230 000 mennesker i vestlige land, gjennomført av Global CR RepTrak100 i 2019. https://youmatter.world/en/top-100-companies-best-csr-reputation2019-28108/