Giving Tuesday

Giving Tuesday Norge er igang!

27. november skjer det igjen! Den globale dugnaden Giving Tuesday har spredt seg til over hundre land, og analysebyrået Opinion har anslått dette til å bli en ny trend. For andre året på rad er Norge med på feiringen.

Ny tradisjon

Giving Tuesday har holdt på siden 2012. Det hele startet som en naturlig følge av Thanksgiving, Black Friday og Cyber Monday. Disse dagene har man spist, kost seg og kjøpt ting til selg selv. Giving Tuesday ble dagen der man skulle gi til andre.

–  Siden oppstarten for 7 år siden er Giving Tuesday i ferd med å bli en global dugnad. Vi ønsker å bygge dette til en årlig tradisjon i Norge, sier Siri Nodland, generalsekretær i Norges Innsamlingsråd. Spesielt tror hun dette vil appellere til yngre.

En rapport fra Institutt for samfunnsforskning viser at medlemskap i frivillige organisasjoner går ned målgruppen 16-24 år. Denne gruppen ønsker å delta mer aktivitetsbasert, og de bytter formål oftere enn foreldregenerasjonen.

– Giving Tuesday er derfor en perfekt måte å bygge opp en ny tradisjon med morgendagens givere på, fordi dette er én dag de kan aktiviseres, sier Nodland.

Video: NMS Giving Tuesday 2017. Klikk for å gi.

Giving Tuesday Norge 2018

13 av Norges Innsamlingsråds medlemmer er allerede igang med å planlegge aktiviteter for store og små som skal inspirere til giverglede, fellesskap og samhandling. I år skjer det en rekke aktiviteter både før, og på, selve dagen:

  • NMS, Misjonsalliansen og Normisjon sender youtubere til henholdsvis Thailand, Ecuador og Nepal
  • Kreftforeningen arrangerer perleverksted av «fuck cancer»-armbånd
  • Himal Partner inviterer inn studenter på middag og har aktiviteter
  • Redningsselskapet skal bruke Giving Tuesday som sin nye førstehjelpsdag
  • Sykehusklovnene arrangerer fotballkamp sammen med YLTV
  • Dråpen i Havet, Landsforeningen for hjerte- og lungesyke, Kirkens SOS, Mental Helse, Nasjonalforeningen for folkehelsen og Redd Barna skal ha innsamlingsaktiviteter på sosiale medier

– Det fine med Giving Tuesday er at alle kan delta. Du selv definerer hva det å gi betyr for deg, sier Charlotte Arnø Storebakken, fagansvarlig i Norges Innsamlingsråd.

Norges Innsamlingsråd oppfordrer enkeltpersoner, organisasjoner, bedrifter, sosiale entreprenører, lokallag, borettslag og alle andre til å delta på Giving Tuesday. Følg med på Facebooksiden Giving Tuesday Norge for daglige oppdateringer i november.

Kilder:

Kraglund, Karin Oline og Enjolras, Bernard. 2013-2017. Norsk frivillighet: Utviklingstrender og samfunnseffekter. Avslutningsrapport for Senter for forskning på sivilsamfunn og frivillig sektor.
www.givingtuesday.no
www.givingtuesday.org